Kosta Usta’nın Motor Tamir Atölyesi

Türkiye’de üretilmeyen ve dış alımı da sınırlı olan deniz motorlarının rutin bakımı ve tamiri uzunca bir süre çok önem taşımıştır. Bu nedenle İstanbul’da, özellikle kentin Anadolu kıyılarında motor sahiplerinin bilgi ve maharetine güvendikleri ustalar olmuştur. Bu ustaların bugünkü düzen ve teknik olanaklara sahip olmayan atölyelerde iş yaptıkları bilinir. Rahmi M. Koç Müzesi’nde bulunan Kosta Usta’nın Motor Tamir Atölyesi, 1927 İstanbul doğumlu olan ve halen Heybeliada’da yaşayan Konstantin Ananyadis’in bir zamanlar çalıştırdığı atölyenin günümüze taşınmış halidir. Daha önce böyle bir atölye görmemiş olanlar için bir ilki yaşatacak, uzunca bir süredir yeniden görmeyenler için ise geçmişe dair güzel duyguları ve belki de bazı hoş hatıraları canlandıracaktır.