Binalarımızın Tarihçesi




Sevim Kent


1918 ile 2000 yılları arasında yaşamış olan Sevim Kent Ayvalık cemiyet ve iş hayatının önde gelen şahsiyetlerinden Merhum Sezai Ömer Madra'nın kızıydı. 1950 senesinde Necdet Kent'le evlenerek New York'a taşındı. Tanınmış bir ressam ve seramik sanatçısı idi.


Necdet Kent


1911 - 2002 yılları arasında yaşamış ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Marsilya’da görev yapmış bir Türk diplomatıdır. 1941 ve 1944 seneleri arasında Marsilya Başkonsolosu olarak görev yaptığı dönemde II. Dünya Savaşı sırasında Fransa'da yaşayan ve belgeleri yeterli olmayan onlarca Türk Museviye Türk Vatandaşlığı hakkını kazandırmıştır.

 

2001 senesinde Kent yine kendisi gibi Musevileri Nazi soykırımından koruyan iki diplomat ile birlikte Türk Dışişleri tarafından Türkiye Cumhuriyeti Üstün Hizmet Madalyası ile ayrıca soykırım sırasında Musevilerin kurtulmasına yardımcı olduğu için İsrail'in verdiği özel bir madalya ile ödüllendirilmiştir.

 

Kent, İkinci Dünya Savaşı'nda sonra New York'ta Türkiye'nin Baş Konsolosu olarak görev yaptı ve Tayland, Hindistan, İran, İsveç ve Polonya'nın büyükelçiliğini üstlendi.


Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı


Yıllar yılı harap bir şekilde kalan değirmen ve kilise; Rahmi M. Koç'un kültür varlığı olan bu eski eserlerin kurtarılmasına yönelik girişimleri, maddi-manevi katkıları ile restore edilmiş ve böylelikle Alibey Adası 07.08.2007 tarihinde önemli bir kitaplığa kavuşturulmuştur.

 

Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde hizmet verecek olan bu kitaplığa; ilerleyen yaşı nedeni ile göz sağlığı bozulan, "Göremediğime değil, okuyamadığıma üzülüyorum." diyen Emekli Büyükelçi Necdet Kent'in ve eşinin ismi verilmiştir. Necdet Kent'in oğlu Muhtar Kent, merhum babasından kalma bin üç yüzü aşkın kitabı bu kitaplığa bağışlamıştır.


Proje Ekibi


Konsept: Rahmi M. Koç


Genel Koordinatör: Dr. Bülent Bulgurlu


Tasarım Mimarı: Neşe Ergin


Proje Müellifi: Esen Balıbek


Saha Mimarı: Ali Erdoğan


Müteahhitler: Ark İnşaat, Rahmi M. Koç Müzesi Atölyeleri