Müzede Çevrim İçi Eğitimler - İlkokul ve Ortaokul

MÜZEDE ÇEVRİM İÇİ EĞİTİMLER

‘’ EĞİTİM PAKETİ’’

 

 Değerli öğretmenlerimiz; 2020 – 2021 Eğitim Öğretim süreci boyunca matematik, coğrafya, tarih, sosyal bilgiler, astronomi, fen ve teknoloji ve enerji gibi ders ve konuları kapsayan renkli eğitimler düzenliyor. Ekim ayında başlayacak olan Öğrenme Programlarında; Eğitim Paketleri çevrim içi ortama taşınıyor.

 

 Yıllık eğitim planınızda yer vermek ve programa dahil olmak için bilmeniz gerekenler;

 

-         Eğitimler zoom canlı yayını üzerinden gerçekleşmektedir.

-         Eğitim süresi (40’ + 40’) toplam 80 dakikadır. 10 dakikalık ara verilecektir.

-         Öğretmenler, bir ya da birden fazla alan seçebilecektir.

-         Eğitimlerimiz ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerine uygundur. Hedef ve kazanımlar hakkında detaylı bilgi almak için müze eğitmenleriyle iletişime geçebilirsiniz.

-         Minimum kontenjan 15, maksimum kontenjan 30 kişiliktir.

-         Katılım bedeli öğrenci başı 12 TL, öğretmenlerimiz ücretsizdir.

-         Katılım için Eğitim Bölümünü arayarak randevu almanız gerekmektedir.

 

  • İletişim Eğitimi

Mustafa V. Koç Binası’nda yer alan; telgraf, telefon, diktafon, gramofon, kamera ve televizyon gibi önemli iletişim aletlerinin nadir örneklerinin bir araya geldiği koleksiyonu öğrenciler inceleme imkânı bulurken iletişim tarihine kısa bir yolculuk yapacaklar.

Öğrencilerin dersteki kazanımlarını destekleyen ve onların teknolojinin gelişimine olan merakını artıracak nadir örneklerden oluşan iletişim araçlarını, iletişim araçlarının tarihsel gelişimini ve günlük yaşamımızdaki yerini öğrenerek çevrim içi eğitimden ayrılacaklardır. Anlatımlar kazanımlara uygun olarak ve sınıf seviyesine göre yapılmaktadır.

 

  • Zeytinyağı Fabrikası Eğitimi

Müzemizde yer alan bu bölüm Ayvalık’ın Bademli Köyündeki gerçek bir zeytinyağı fabrikasının parçalarından oluşturulmuştur. Bu bölümdeki eğitimde gerçek bir buharlı makinenin, taşıyıcı bantlarla çevrilen değirmen taşlarının ve preslerin nasıl çalıştığını öğrenebilirsiniz. Öğrenciler, dersteki kazanımlarını destekleyen ve onların teknolojinin gelişimine olan merakını artıracak gerçek bir zeytinyağı fabrikasının içinde eşsiz bir deneyim yaşayacaklar. Bu atölyede, zeytinyağı yüzyıllar boyunca nasıl elde edilmiş; insan gücünden hayvan gücüne, buhar gücünden yapay zekaya nasıl geçildiğini yani Endüstri 1.0’dan 4.0’a kadar olan aşamaları öğrenebilecekler.

 

  • Ulaşım Araçları

 

-         Havayolu Ulaşımı: B-24 Uçağı

1 Ağustos 1943 ‘Kara Pazar’ olarak adlandırılan günde Romanya’daki Ploesti petrol rafinerilerini bombalamak üzere Bingazi’den kalkan 178 Liberatorden biridir. Hedefi bombalamasının ve bir Alman savaş uçağı tarafından vurulmasının ardından Kıbrıs’taki İngiliz Üssü’ne inmeye çalışmış ancak Antalya yakınlarında denize mecburi iniş yapmıştır. Uçak kazadan sağ kurtulan yedi kişiden biri olan Roy Newton’un yardımıyla 1995’de çıkarılmış ve restore edilerek müzemizde sergilenmeye başlanmıştır. Eğitimlerimizde uçağın parçalarını inceleyebilir ve detayları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

-         Demiryolu Ulaşım: Kadıköy Moda Tramvayı

Tramvay, şehir içindeki yollar üzerine, çıkıntı yapmayacak şekilde döşenmiş raylar üstünde hareket eden ulaşım aracıdır. İlk kez Amerika (1842-New York), Fransa (1854-Paris) ve İngiltere (1860-Londra)`de görülen tramvaylar; önceleri atlar tarafından çekiliyordu. Sonra buhar gücü ile çalıştırma denemeleri yapıldı. Daha sonra ise halen kullanılmakta olan elektrikli sisteme geçilmiştir. Türkiye’de ilk kez İstanbul’da 1871’de işlemeye başlayan atlı tramvay, 1914’te elektrikli hâle getirildi. Kent nüfusunun ve araç sayısının artması sonucunda trafik sıkışıklığına yol açtığı için 1961’de Avrupa yakasında, 1966’da da Anadolu yakasında seferden kaldırıldı. Ancak geçmişe duyulan özlemden dolayı 1991’de Beyoğlu-İstiklâl Caddesi’nde tramvay seferleri başlatılmış ve günümüzde de devam etmektedir. Eğitimimizde atlı ve elektrikli tramvayların çalışma prensiplerini karşılaştırıyor, bu araçların gelişimiyle birlikte toplumun ve çevrenin, sosyo-ekonomik kültürün değişimini inceliyoruz.

 

-         Denizyolu Ulaşımı: Kısmet Teknesi

Denizcilik deyince aklımıza gemiler, limanlar, yükleme-boşaltma tesisleri vb. gelir. Asıl görevi yük ve yolcu taşımak olan gemiler, dünya ticareti açısından hayati bir öneme sahiptir. Çünkü dünya ülkelerinin petrol ve gaz ihtiyacı, gemi taşımacılığı ile karşılanmaktadır. Bunun yapılamaması durumunda ciddi bir ekonomik kriz yaşanır. Eğitimimizde, denizciliğin dünya ekonomisine katkıları, teknolojinin gelişimi, tekne çeşitleri çocuklar ile birlikte incelenir. Kısmet Teknesi’nin ayrıntılı hikâyesi ve yolculukları anlatılır. Yelkenli tekneler hakkında ayrıntılı bilgiler verilir.

 

-         Karayolu Ulaşımı: Malden Buharlı Otomobili & Ford Model T

Öğrenciler, bir Fransız yüzbaşısı olan Nicolas Joseph Cugnot’un, 1769’da orduda top çekmek üzere yapmış olduğu ilk buharlı arabadan, müzede yer alan Malden Buharlı Otomobilinin çalışma prensiplerini kavrayarak; Ford T Otomobiliyle birlikle teknolojinin gelişimini karşılaştırıyoruz. Günümüzde bir tehdit olan karbon salınımını, bizlere ve Dünyaya yarattığı tehditleri ve alınacak önlemleri öğreniyor, gelecekte bizleri nasıl ulaşım araçları bekliyor olacağını birlikte hayal ediyoruz

 

  • Bilimsel Aletler: Güneş Saati

 

Zaman ölçüleri denilince aklımıza ilk gelen şey saat oluyor. Amacı insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından olan zamanın takip edilebilmesidir. Zaman ölçüm aletleri önceleri tarımla ilgili olarak mevsimleri ve günleri takip etmek, sonraları ise kara ve deniz yolculuklarına yardımcı olmak için yapılmıştır. Buna bağlı olarak insanların hayatlarında büyük değişiklikler olmuştur.  Güneş saati eğitimi ile insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından olan zamanın takibinin sosyal, ekonomik, kültürel, teknolojik geçmişine geri dönüyoruz. Bu bağlamda Güneş saatinin çalışma prensibini, tarımın insan hayatındaki önemini, yer- yön bulmayı, ışık ve gölgenin önemini öğreniyorlar.

 


Eğitim Talep Formu