“Ankara Manzarası” tablosu 1700’lü yıllarda yapılmış, ressamı bilinmeyen Ankara’nın resmedildiği en eski tablodur. Yağlı boya tekniği ile yapılmış olan bu tablo 117x198 cm boyutlarındadır. Hollanda’daki Rijksmuseum envanterine kayıtlı olan bu eserin 1970 yılına kadar Halep şehrini tasvir ettiği düşünülmekteydi. Prof. Dr. Semavi Eyice, Türk Tarih Kurumu tarafından 1970 yılında düzenlenen bir konferansta sunduğu “Ankara’nın Eski Bir Resmi” başlıklı bildirisinde, yapmış olduğu analizlere yer vererek tablonun Ankara’yı tasvir ettiğini belgelemiştir.

Tablo, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (VEKAM), Rahmi M. Koç Müzesi'nde açtığı "Tarihi dokumak: Bir Kentin Gizemi Sof" (11 Mayıs -16 Eylül 2018 ) sergisi sırasında Ankara’ya gelmiştir. Sergi sonrası Hollanda Büyükelçiliği ve Rahmi M. Koç Müzesi'nin girişimleri ile tablonun 1 Ekim 2027 tarihine kadar Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenmesi, Rijksmuseum tarafından onaylanmıştır.

Söz konusu süreç boyunca tablo ekseninde eğitim çalışmaları gerçekleştirmek üzere, mevcut müfredat doğrultusunda, bir eğitim paketi oluşturulmuş, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce onaylanarak ilgili ve istekli okulların kullanımına sunulmuştur. Paketi indirmek için lütfen tıklayınız.

Eğitim Talep Formu